احتمالا تا به امروز نام ارز دیجیتال تتر را زیاد شنیدهاید و اطلاعاتی کلی نیز درباره آن دارید. اطلاعاتی از این قبیل که تتر استیبل کوینی با پشتوانه دلار آمریکا است. این مسئله به این معنی است که با دلار نسبت برابر و 1 به 1 دارد و هر تتر در بازار ارز دیجیتال به قیمت 1 دلار در بازار و میان معاملهگران خرید و فروش میشود.
حال در این مقاله میخواهیم به صورت عمیقتر ماهیت تتر را بررسی کنیم و متوجه بشویم هر تتر چگونه تولید و ساخته میشود. آیا فهم این موضوع در خرید و فروش تتر به ما کمک خواهد کرد؟ تتر تا چه زمانی تولید میشود و آیا این تولید بر روی ارزش آن تاثیر منفی خواهد داشت یا مثبت؟ پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات مهم را با یکدیگر بررسی کنیم.
تتر یک استیبل کوین است
هدف از ساخت تتر، ساخت یک دارایی دیجیتال امن بود که ارزش و قیمت آن در طول مدت زمانهای طولانی ثابت بماند. به همین دلیل تتر یک استیبل کوین (کوین با ارزش ثابت) است که پشتوانهی آن دلار آمریکا است. قیمت هر تتر برابر با 1 دلار است. هدف سازندگان تتر در نهایت این بوده که این قیمت 1 دلار برای تتر همواره ثابت بماند.
استیو بامبرا که در شرکتهای مختلف ارز دیجیتال به عنوان مدیر بخش عملیاتی کار کرده است در رابطه با تتر میگوید: “ایدهی اصلی این است که 1 تتر همواره بتواند در ازاری 1 دلار قابل معاوضه باشد. در این مسیر شرایط بازار ارز دیجیتال نیز روی آن نباید تاثیری بگذارد.”
از جمله رقبای مهم استیبل کوین تتر یا USDT در بازار معاملاتی ارز دیجیتال استیبل کوینهای Dai یا DAI و Pax Dollar یا USDP هستند.
تریدرها یا معاملهگران از استیبل کوین تتر برای فراهم کردن مقداری سرمایه ثابت و قابل اعتماد برای ورود و خروج به بازار و معاملات سایز ارزهای دیجیتال و توکنها استفاده میکنند. با این روش نوسانات بازار سایر ارزهای دیجیتال تاثیر زیادی بر روی کاهش ارزش دارایی آنها نخواهد داشت.
تتر با حجم معاملهای برابر با 89 میلیارد دلار طی 24 ساعت گذشته در زمان نوشتن این مقاله، بیشترین مقدار معامله شدن را در مقایسه با بیت کوین و اتریوم دارد. همین موضوع دلیل آن است که USDT سومین ارز دیجیتال بزرگ بر اساس حجم بازار باشد. برای خرید و فروش تتر میتوان از صرافیهای قابل اعتماد مانند اکس اونیکس در داخل ایران استفاده کرد.
تتر چگونه کار میکند؟
زمانی که یک کاربر می خواهد با ارز فیات تتر بخرد و با پرداخت ارز آغاز می کند، تتر این مقدار ارز فیات را برای تبدیل شدن به توکن رزرو میکند. بنابراین USDT ساخته شده و میتواند ارسال، ذخیره یا مبادله شود.
برای مثال اگر کاربری 100 دلار برای خرید تتر واریز کند، با توجه به ارزش برابر USDT با دلار، 100 توکن تتر دریافت خواهد کرد. هر زمان که کاربری مقداری توکن تتر را تبدیل به ارز فیات کند، آن مقدار توکن از چرخهی مبادله خارج شده و سوزانده خواهد شد.
تتر را میتوان مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر در میان بلاکچینهای مختلف تبادل کرد. این کوین بر روی بلاکچینهای مختلف توکنهای مخصوص به خود را دارد. برای مثال توکن اصلی و اورجینال تتر با استفاده از پروتکل Omni و روی بستر بلاکچین و لیکویید ساخته شده است. به علاوه تتر توکنهای مخصوص به خود را بر بستر پلتفرمهای اتریوم eth و ترون trx نیزدارد.
تاریخچه کوتاه تتر
اولین تلاش ها برای ساخت تتر یک دهه قبل توسط J.R.Willet انجام شد در حالی که در تلاش برای ساخت بیت کوین جدید بر روی پروتکل بیت کوین بود. ویلت این ایدهی خود را با شرکت مستر کوین در میان گذاشت. در سال 2014 یکی از اعضای هیئت مدیرهی این شرکت جزو همبنیانگذاران تتر شد.
استفاده از تتر در سال ژانویه 2015 شروع شد و در آغاز صرافی BitFinex این تو کن را به بازار عرضه کرد. طی نوسانات اخیر بازار، توکن دیگری که روی دلار آمریکا مستقر بود و ارزشی برابر با 1 دلار داشت به نام TeraaUSD، این استیبل کوین ارزش خود را از دست داد و به مقدار 0.23 دلار کاهش یافت. همین پیش آمد دلیل موثری بود تا تتر در بازار خودنمایی کند و خرید و فروش تتر افزایش یابد.
در ابتدا نام شرکت موسس تتر(Brock) پیترسون و ریو بارنز (Reeve Collins) بود. در آن زمان، این توکن از طریق شبکه بیت کوین صادر شد.
در سال 2015، توکن Realcoin به تتر تغییر نام داد و در همان سال، شرکت Tether Limited از طریق یک قرارداد با شرکت پرداخت مستقر در آسیایی به نام Deltec Bank & Trust Limited، اعلام کرد که هر واحد تتر به معادل یک دلار آمریکا پشتوانه میشود. در سال 2017، تتر به عنوان یکی از ارزهای ثابت محبوب در صرافیهای ارز دیجیتال عرضه شد.
از آن زمان تا به حال، تتر به یکی از پراستفادهترین استیبل کوینها در جهان تبدیل شده و مورد استفاده قرار میگیرد.
پشتوانه تتر
تتر با استفاده از استیبل بودن قیمت و پشتوانه دلاری سعی میکند تا مشکلات پایداری و ناپایداری رمزارزها را حل کند. این روش به طور معمول با تبدیل پول فیات (مانند دلار آمریکا) به رمزارز انجام میشود که در بانکی به نام Deltec Bank & Trust Limited نگهداری میشود. در صورتی که فروشنده یا خریدار تتر دست به کار شود، شرکت Tether Limited میزان تتر مورد نیاز را دریافت میکند و در عوض، به صورت معادل مقداری از پول فیات را به صورت پشتوانه برای هر واحد تتر محفوظ میکند.
در حال حاضر، شرکت Tether Limited ادعا میکند که هر واحد تتر با یک دلار آمریکا پشتوانه میشود و میتواند به سرعت به پول فیات تبدیل شود. بعضی منتقدان به دلیل عدم شفافیت داکیونتهای شرکت Tether Limited و عدم قطعیت درباره مقدار پشتوانه تتر، آن را مورد انتقاد قرار دادهاند.
برای مثال، در سال 2018 شرکت Tether Limited به اتهام نداشتن پشتوانه کافی برای تتر در معرض انتقادات قرار گرفت. از آن زمان به بعد، شرکت Tether Limited تلاش کرده است تا با ارائه اطلاعات بیشتر درباره پشتوانه تتر و همکاری با بانکها و نهادهای مالی، شفافیت بیشتری را برای تتر به ارمغان آورد.
به طور کلی، برای ایجاد یک رمزارز پشتوانهدار، یک شرکت یا نهاد باید از یک پشتوانه (مانند پول فیات، طلا و غیره) برای پشتیبانی ارزش ارز دیجیتال خود استفاده کند. با این حال، این روش پشتوانه دار کردن رمز ارزها همچنان دارای برخی مشکلات است. برخی از نقاط ضعف این روش عبارتند از عدم شفافیت شرکت موسس، قابل پیگیری نبودن مقدار پشتوانه و امکان شستشوی پول به نام تبدیل به ارز دیجیتال است.
شباهتهای Terrausdt و USDT
تتر (Tether) و Terrausdt (TerraUSD) هر دو ارزهای دیجیتال هستند که دلار آمریکا پشتوانهی هر دوی آنها است. از هر دو برای پرداختهای الکترونیکی و تجاری استفاده میشود و به همین دلیل برخی شباهتهایی با یکدیگر دارند. برخی از شباهتهای تتر و Terrausdt عبارتند از:
- پشتوانه دلار آمریکا: هر دو ارز دیجیتال تتر و Terrausdt دارای پشتوانه دلار آمریکا هستند و هر یک به ازای هر واحد ارز دیجیتالی، 1 دلار آمریکا از آن ها پشتیبانی میکند.
- قابلیت استفاده برای پرداختهای بینالمللی: هر دو ارز دیجیتال تتر و Terrausdt را میتوان به عنوان رمز ارز قابل قبول برای پرداختهای بینالمللی استفاده کرد. زیرا به دلیل پشتیبانی از دلار آمریکا، امکان انجام تراکنشهای بینالمللی با سرعت بالا و کم هزینه را فراهم میکنند.
- طراحی بر اساس تکنولوژی بلاکچین: هر دو ارز دیجیتالی تتر و Terrausdt بر اساس تکنولوژی بلاکچین ساخته شدهاند و تراکنشهای آنها در بلاکچین ذخیره میشود.
- قابلیت خرید و فروش در بازارهای رمزارزی: هر دو ارز دیجیتالی تتر و Terrausdt در بازارهای رمزارزی خرید و فروش میشوند و معمولا به عنوان یکی از ارزهای استیبل به شمار میآیند که با آنها میتوان سایر ارزهای دیجیتالی را خرید و فروش کرد.
- محدودیت در تغییر ارزش: هر دوی این ارز ها به میزان قابل اعتمادی از نوسانات بازار در امان هستند و تغییر قیمتها و بازار کمتر روی آنها اثر میگذارد.
با وجود شباهتهای بنیادینی که این دو ارز دیجیتال با یکدیگر دارند، چند تفاوت بسیار مهم نیز دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- پشتوانه: Tether (USDT) پشتیبانی خود را بر اساس موجودی دلار آمریکا اعلام می کند، در حالی که TerraUSD (UST) به کمک سیستم خود به نام Terra و با استفاده از یک سبد ارزشمند از ارزهای دیجیتالی پشتیبانی میشود.
- شبکه بلاکچین: Tether (USDT) بر روی شبکه بلاکچین Bitcoin Omni توسعه داده شده است، در حالی که TerraUSD (UST) بر روی شبکه بلاکچین Cosmos توسعه داده شده است.
- قیمت: قیمت هر دو ارز دیجیتالی USDT و UST در بازار ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال، در برخی از بازارهای رمزارزی، قیمت UST معمولاً کمی بیشتر از USDT است.
- روش تولید: USDT توسط شرکت Tetherبه صورت مرکزی تولید میشود، در حالی که TerraUSD توسط شبکه Cosmos تولید میشود و تحت شبکههای دارایی رقمی مثل Mirror Protocol قابل استفاده است.
- کاربرد: هر دو ارز دیجیتالی USDT و UST برای پرداختهای الکترونیکی و تجاری استفاده میشوند، اما TerraUSD (UST) بیشتر برای تجارت در داخل شبکههای دارایی رقمی مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که مطالعه کردید، ارز دیجیتال برای آن که چرخهی کاملی داشته باشد، نیاز به تولید و توکن سوزی دارد. توکن سوزی برای بقای هر نوع توکن و کوین دیجیتال بسیار امر مهمی است؛ چرا که اگر توکنهای مصرف شده از گردانهی معاملات خارج نشوند پدیدهی تورم را در دنیای رمز ارزها شاهد خواهیم بود. البته تورم برای ارز فیات نیز به همین شکل به وجود میآید.
دیدگاه خود را نسبت به این مطلب برای ما ارسال کنید
ارسال دیدگاهدیدگاه های کاربران