اینترنت طی هر ده سال تکامل مییابد و وارد نسل جدیدی میشود. تغییر از یک نسل به نسل جدید نیاز به زمان و امکانات کافی دارد. نسل سوم اینترنت که به آن وب 3 گفته میشود تغییرات بسیار زیادی با دو نسل قبلی دارد. این نسل جدید مزایای و ویژگیهای جدیدی دارد اما بدون عیب هم نیست. وب 3 با فناوریهای مدرن عصر حاضر از جمله بلاک چین، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و… همکاری میکند. Web 3 یک تحول عظیم در دنیای دیجیتالی امروز است که مزایای زیادی را به همراه خواهد داشت. اما به راستی وب 3 چیست و چه نقشی در راحتی کاربران دارد؟ در این مقاله بررسی خواهیم کرد که وب 3 چیست و چه ویژگیها و مزایایی دارد. بنابراین از شما دعوت میکنیم که در ادامه با صرافی اکس اونیکس همراه باشید.
وب 3 چیست؟
وب 3 نسل بعدی اینترنت است که با نامهای دیگری همچون نسل سوم اینترنت یا اینترنت غیر متمرکز شناخته میشود. نسل سوم اینترنت یک جهش فوقالعاده در صنعت اینترنت است که فواید زیادی را به همراه خواهد داشت. وب 3 با استفاده از فناوریهای مدرن و پیشرفته همچون بلاک چین، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و هوش مصنوعی قادر است که دادهها را بهصورت انسان گونه پردازش کند. وب مفهومی و هوش مصنوعی بهعنوان اصلیترین ارکان وب 3 شناخته میشوند. چون این اینترنت نسل جدید برای برقراری تعامل کاربران و ماشینها با دادهها باید دادهها را بهصورت مفهومی و کلامی درک کند. این جهش بزرگ سبب میشود که کاربران اینترنت بتوانند بهراحتی نیازهای خود را برطرف کنند. در واقع اینترنت نسل بعدی با این هدف پایهگذاری میشود که اینترنت را در اختیار خدمت بهتر به کاربران قرار دهد.
نکته: وب 3 باعث تغییر دیدگاههای کاربران نسبت به اینترنت میشود و سبب خواهد شد که افراد مالک دادههای خود باشند و تنها در صورت نیاز آنها را بهصورت عمومی منتشر کنند.
وب 3 چه ویژگی هایی دارد؟
هم اکنون تمام فعالیتهای اینترنتی کاربران در فضای وب 2 انجام میشود. اما این موضوع سبب نمیشود که از نسل بعدی اینترنت غافل شویم. چرا که دیر یا زود با وب 3 روبرو خواهیم شد و بهتر است ویژگیهای آن را به خوبی بشناسیم. Web 3 به عنوان نسل سوم اینترنت از ویژگیهای خاص و منحصربهفردی برخوردار است. این ویژگیها عبارتاند از:
فراگیری
اگر از شما بپرسند که مهمترین ویژگی وب 3 چیست؟ میتوانید به فراگیر بودن آن اشاره کنید. وب 3 به گونهای طراحی شده است که همه افراد و در هر نقطه از جهان میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. نسل بعدی اینترنت روی دستگاههای ارتباطی بیشتری قابل پیادهسازی خواهد بود. این موضوع سبب میشود که بتوانید شما محدود به کامپیوتر یا اسمارت فونها نباشید و بتوانید با روشهای متنوعی به اینترنت نسل سوم متصل شوید. فراگیری وب 3 به کمک فناوری اینترنت اشیا (IOT) انجام میشود و کاربران هیچ محدودیتی از لحاظ دسترسی به اینترنت نخواهند داشت.
متن باز بودن
یکی دیگر از ویژگیهای وب 3، متن باز بودن آن است. پروژه های وب 3 توسط توسعهدهندگان کاربلد و بر روی شبکههای متن باز ساخته میشود. بنابراین همه افراد دنیا میتوانند بهصورت رایگان از آن استفاده کنند یا آن را توسعه دهند.
حفظ حریم خصوصی
شاید عجیب به نظر برسد اما وب 3 به افراد این امکان را میدهد که علیرغم دسترسی به دادههای خود، تنها در صورت نیاز آنها را بهصورت عمومی منتشر کنند. به عبارتی در نسل سوم اینترنت هیچ ارگان یا شخصی قادر نخواهد بود که به اطلاعات شخصی شما دسترسی داشته باشد. مگر این که خودتان اجازه آن را صادر کنید.
غیر متمرکز بودن
غیر متمرکز بودن یکی دیگر از ویژگیهای جذاب وب 3 است. طبق این ویژگی سازمانها یا اشخاص خاص نمیتوانند به تنهایی تصمیم بگیرند که اطلاعات چگونه ذخیره شوند یا کاربران به چه صورتی به این دادهها دسترسی داشته باشند. برخلاف وب 2 که طی آن دادههای کاربران توسط شرکتهایی همچون گوگل و فیسبوک نگهداری میشود، با وب 3 میتوانید مالک دادههای خود باشید و آنها را با امنیت بالاتری نگهداری کنید. این ویژگی باعث از بین رفتن واسطهها و همچنین جلوگیری از سو استفاده شرکتها (قرار دادن اطلاعات کاربران در اختیار شرکتهای تبلیغاتی) خواهد شد.
هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یکی از تکنولوژیهای مدرن و پیشرفته است که تأثیر زیادی بر زندگی بشر خواهد گذاشت. هوش مصنوعی کمک خواهد کرد که دادهها شخصی سازی شوند و در نهایت اطلاعات فیلتر شده و بودن کلاهبرداری در اختیار کاربران قرار بگیرد. در واقع اطلاعات بر اساس ارزش واقعی خود در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت و شرکتهای واسطه نمیتوانند به ازای دریافت پول محتواهای دلخواه خود را در معرض دید قرار دهند.
فضای سه بعدی
وب 3 قصد دارد مرزهای فیزیکی و دیجیتالی بین کاربران را از بین ببرد. این موضوع سبب خواهد شد که تحول بزرگی در زندگی روزمره افراد رخ بدهد. با ایجاد متاورس نزدیک شدن به این هدف امکانپذیر شده است. بنابراین انتظار میرود که در آینده با تحرک کمتر و بهراحتی بتوانید از امکانات متنوع دنیای مجازی بهرهمند شوید.
بدون نیاز به اجازه یا اعتماد
در نسل فعلی اینترنت اعتماد بین افراد و سازمانها شکل میگیرد و برای دسترسی به فایلها یا فعالیت داخل اینترنت نیاز به اجازه گرفتن از شخص یا سازمانهای خاص است. اما وب 3 این گونه نیست و شما میتوانید بدون نیاز به اجازه گرفتن یا نیاز به یک واسطه برای اعتماد کردن، فعالیتهای مورد نیاز خود را انجام دهید.
مزایای وب 3 چیست؟
وب 3 در مقایسه با دو نسل قبلی اینترنت از ویژگیهای منحصربهفردی دارد. این موضوع سبب میشود که Web 3 مزایا و کاربردهای بیشتری داشته باشید. به طور کلی مهمترین مزایای وب 3 عبارتاند از:
- همه افراد میتوانند به اینترنت دسترسی داشته باشند و از خدمات مختلف استفاده کنند.
- هیچ شخص یا ارگانی قادر نیست که دسترسی افراد به شبکه اینترنت را دچار مشکل کند.
- نهادهای کنترل کننده و واسطهها حذف میشوند. بنابراین امکان سانسور یا کنترل اطلاعات کاربران وجود ندارد.
- در هر نقطه و مکانی میتوانید به اینترنت دسترسی داشته باشید. چون اینترنت نسل سوم همه برنامهها و دستگاههای ارتباطی را پوشش میدهد.
- اطلاعات کاربران بهصورت رمزنگاری شده در اختیار خودشان قرار میگیرد. این موضوع سبب میشود که مالکیت اطلاعات به کاربران تعلق بگیرد و امنیت کامل برقرار شود.
- به دلیل غیر متمرکز بودن شبکه و حفظ حریم خصوصی کاربران امکان هک و سرقت اطلاعات وجود نخواهد داشت.
- کاربران میتوانند بهراحتی و در زمان کمتری نیازهای خود را برطرف کنند.
- کاربران میتوانند با روشهای متنوعی کسب درآمد کنند.
وب 3 چه کاربردی دارد؟
وب 3 تنها یک نسل جدید از اینترنت نیست بلکه کاربردهای زیادی دارد و راحتی را برای کاربران به ارمغان خواهد آورد. در این بخش مهمترین کاربرد web 3 را معرفی میکنیم که بهتر متوجه شوید که کاربرد وب 3 چیست. این کاربردها عبارتاند از:
کاربرد وب 3 در امور مالی غیر متمرکز (DeFi)
اگر از شما سوال شود که مهمترین کاربرد وب 3 چیست، میتوانید با قاطعیت کاربرد آن در امور مالی غیر متمرکز را بیان کنید. استفاده از وب 3 نقش مهمی در بهبود کیفیت پرداختیهای سیستم مالی DeFi دارد. در واقع سیستم مالی دیفای با کاهش هزینههای تراکنش، انجام تراکنشها بهصورت آنی، بدون مرز و همتا به همتا سعی دارد که دسترسی به خدمات مالی را برای همه کاربران آسان کند. ترکیب وب 3 و دیفای منجر به ایجاد تحولی عظیم در این حوزه میشود و استفاده از ارزهای دیجیتال و انجام راحتتر تراکنشها را در پی خواهد داشت.
کاربرد وب 3 در حفظ حریم خصوصی
ترکیب وب 3 و فناوری بلاک چین یک رویداد هیجان انگیز و کاربردی است که به حفظ حریم خصوصی افراد کمک میکند. فناوری بلاک چین بر پایه شفاف سازی تراکنشها بنا شده است. استفاده از وب 3 سبب میشود که زیرساختهای دیجیتال بهبود یافته و از دادههای کاربران محافظت شود. در واقع همکاری این دو تکنولوژی باعث میشود که اطلاعات کاربران بهصورت رمزنگاری شده درآید و افراد دیگر قادر نباشند که به اطلاعات افراد دسترسی داشته باشند. علاوه بر این وب 3 انعطاف پذیری بالایی دارد و باعث میشود که کاربران با خیال راحتتری از فضای اینترنت استفاده کنند.
کاربرد وب 3 برای سازمانهای غیر متمرکز
سازمانهای غیر متمرکز (DAO) همانند ارزهای دیجیتال بهصورت مستقل یا غیر متمرکز کار میکنند. سازمانهای غیر متمرکز توسط هیچ ارگان یا دولتی اداره نمیشود بلکه توسط اعضای سازمان اداره میشود. استفاده از وب 3 سبب میشود که این سازمانها بتوانند به خودمختاری بیشتری برسند و بتوانند خدمات خود را با کیفیت بیشتری به کاربران ارائه دهند.
نقش ارزهای دیجیتال و بلاک چین در وب 3
بلاک چین و ارزهای دیجیتال بهعنوان یکی از ارکان اصلی وب 3 شناخته میشوند. برای این که بدانید نقش ارزهای دیجیتال و بلاک چین در وب 3 چیست باید شناخت کاملی نسبت به وب 3 داشته باشید. وب 3 بر اساس شبکههای غیر متمرکز یعنی بلاک چین فعالیت خواهد کرد تا کاربران بتوانند دادههای خود را بهصورت رمزنگاری شده و در امنیت کامل نگهداری کنند. وب 3 به ارزهای دیجیتال و ان اف تی ها نیز متکی است. چرا که پیاده سازی یک فضای غیر متمرکز با قابلیت میزبانی، شناسایی و ذخیره سازی خدمات نیازمند پرداخت آنلاین و راحت هستند. ارزهای دیجیتال با ویژگیهای منحصربهفردی که دارند این مهم را فراهم میکنند و نقش مثبت و مهمی در گسترش وب 3 خواهند داشت.
وب 3 در چه وضعیتی قرار دارد؟
وب 3 بهعنوان نسل بعدی اینترنت هنوز بهصورت تئوری بیان میشود و اجرا نشده است. برخی از افراد بلاک چین را با وب 3 اشتباه میگیرند. این موضوع کاملا غلط است چرا که بلاک چین تنها یکی از فناوریهای اصلی وب 3 است. بهرهمندی از فناوری بلاک چین در کنار تکنولوژیهایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و… به ایجاد یک بستر غیر متمرکز و ایمن کمک میکنند.
وب 3 در کنار مزایای زیادی که دارد، یک سری معایب هم دارد. سرعت پایین تایید و ثبت تراکنشها، تجربه کاربری سختتر، عدم پیشرفت کامل هوش مصنوعی و مشکل در اتصال مفاهیم و طبقهبندی اطلاعات جزو مهمترین چالشها و مشکلات پیش روی وب 3 شناخته میشوند. این موانع سبب شده است که تغییر از وب 2 به وب 3 با سرعت پایینتری انجام میشود.
تغییر به وب 3 فرآیندی است که دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد و نمیتوان آن را انکار کرد. در حال حاضر پروژههای قدرتمندی همچون ICP و شرکتهای بزرگی همچون متامسک و یونی سواپ روی این نسل جدید کار میکنند تا با از بین واسطهها به دنبال ایجاد نسل جدید اینترنت هستند. در حال حاضر هیچ گونه سیستم یا شبکهای وجود ندارد که آن را نامگذاری کرد. پیاده سازی این ایده جدید و مدرن نیاز به زمان دارد و باید مراحل قانونی آن طی شود.
سخن پایانی
وب 3 بهعنوان نسل بعدی اینترنت شناخته میشود که قبل از ظهور خود توانسته است سر و صدای زیادی به پا کند. این فناوری جدید با فناوریها و تکنولوژیهای پیشرفتهای همچون هوش مصنوعی، بلاک چین، اینترنت اشیا و واقعیت مجازی همکاری میکند. این موضوع سبب میشود که نسل سوم اینترنت کاملا متفاوت از نسلهای قبلی باشد. چون با توجه به ویژگیها و کاربرد وب 3 میتوان یک دنیای جدید و منحصربهفرد را برای کاربران فراهم کرد. کاربران در اینترنت نسل سوم میتوانند بهراحتی نیازهای خود را برطرف کنند و از حریم خصوصی خود محافظت نمایند. در این مقاله بررسی کردیم که وب 3 چیست و چه ویژگیها و مزایایی دارد. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و برای شما مفید بوده باشد.
دیدگاه خود را نسبت به این مطلب برای ما ارسال کنید
ارسال دیدگاهدیدگاه های کاربران