امروزه خیلیها میدانند که ارز دیجیتال چیست و چه تفاوت هایی با ارزهای فیات دارد. مزایای استفاده از ارزهای دیجیتال برای کارهای مختلف برای همه آشکار شده است و سرمایهگذاران بسیاری هم بر روی رمز ارزها سرمایهگذاری کردهاند.
بدون شک این صنعت نوپا معایبی هم دارد و این معایب موجب شک و تردید خیلیها برای ورود به این عرصه اقتصادی است. یکی از معایب ارزهای دیجیتال نوسانات شدید است که در سالهای اخیر شاهد آن هستیم.
آیا راه حلی برای جلوگیری از تاثیر نوسان ارزها وجود دارد؟ و یا روشی وجود دارد که در هنگام نوسانات بازار از افت شدید داراییهای ما جلوگیری کند؟
استیبل کوین ها راه حل این قضیه هستند که با هدف پایدار سازی سرمایه به وجود آمدهاند و امنیت مالی را برای سرمایهگذاران تامین میکنند. در ادامه خواهید خواند که استیبل کوین چیست و تفاوتهای آن با بقیه کوینها، انواع استیبل کوین ها و کاربردهایشان توضیح میدهیم.
استیبل کوین چیست ؟
استیبل کوین نوعی ارز دیجیتال است که با هدف کنترل نوسانات طراحی شده است و در اصل ابزاری برای ذخیره ارزش سرمایه و همچنین مبادلات بین ارزها به شمار میرود.
استیبل (Stable) به معنی ثابت بوده و همانطور که از نام این ارزها برمیآید، استیبل کوین ها قیمت تقریبا ثابتی دارند و دچار نوسان قیمتی شدید نمیشوند.
استیبل کوین ها به یک دارایی خاص مانند طلا یا هر نوع دارایی دیگری وابسته هستند و بر اساس قیمت این داراییها ارزشگذاری میشوند. برای مثال تتر که معروفترین استیبل کوین بازار رمز ارزها شناخته میشود. اگر قصد خرید رمز ارزهایی نظیر تتر را دارید میتوانید وارد صفحه خرید تتر شوید و ضمن مشاهده قیمت لحظهای این رمز ارز برای خرید آن اقدام کنید.
نسبت به قیمت دلار آمریکا ارزشگذاری میشود و قیمت آن همیشه حدود یک دلار آمریکا است.
چه کسی استیبل کوین ها را طراحی می کند ؟
ارزهای دیجیتال مختلف توسط افراد یا گروهها و سازمانهای مختلف طراحی و ایجاد میشوند. نحوه ایجاد یک ارز دیجیتال کار دشواری نیست، اما اینکه یک ارز با چه هدفی تولید شود و پشتوانه ارز ایجاد شده تا چه اندازه منطقی و قدرتمند باشد مهم است.
استیبل کوین ها جز آن دسته از رمز ارزها هستند که معمولا توسط سازمانها تولید میشوند. اینکه شرکتهای بزرگ پشتیبانی و تولید این ارزها را بر عهده میگیرند، بر اهمیت آنها و میزان ارزشی که دارند میافزاید.
هدف از ساختن ارزهای ثابت هم راحتتر کردن معاملات ارزهای دیجیتال و فراهم کردن شرایط ایدهآل برای کاربران است. معمولا بانکها و مراجع دولتی یا نهادهای مالی وابسته به دولت از جمله سازمانهایی هستند که به عنوان مراجع اصلی سازنده استیبل کوین به شمار میروند.
تاریخچه تولید استیبل کوین ها
هر یک از کوینها، از جمله استیبل کوین ها، تاریخچه متفاوتی دارند. ارزهای دیجیتال در حالت کلی مبحث جدیدی هستند و زمان زیادی از معرفی بیتکوین به عنوان اولین ارز دیجیتال نگذشته است.
در میان استیبل کوین ها، تتر به عنوان بزرگترین و معروفترین کوین، در سال 2014 و با نام ریل ایجاد و معرفی شد. پس از آن نیز تحت عنوان تتر به یک کوین بسیار معروف تبدیل شد و اکنون مبنای بسیاری از مبادلات به شمار میرود.
در حال حاضر تتر چهارمین رتبه را از نظر ارزش بازار در میان ارزهای دیجیتال به خود اختصاص داده است. بیشتر استیبل کوین های دیگر در سالهای 2017 و 2018 تولید شدهاند.
سالهایی که دوره درخشانی برای رمز ارزها محسوب میشوند و بسیاری از ارزهای دیجیتال در این دوران وارد بازار کریپتوکارنسی شدهاند.
چرا استیبل کوین ها به وجود آمدهاند ؟
همانطور که در بالا اشاره شد، استیبل کوین های مختلف برای کنترل نوسانات بازار رمز ارزها به وجود آمدهاند. بازار ارزهای دیجیتال دچار نوسانات شدیدی میشود که این نوسانات به نفع بعضی از معاملهگران تمام میشود و در این میان خیلی از کاربران هم از این نوسانات دچار ضرر میشوند.
چیزی که مسلم است، این است که وجود پایداری در هر بازاری مهم است و بازار ارزهای دیجیتال هم برای این که از نوسانات در امان باشد، از استیبل کوینها استفاده میکند.
این کوینها با توجه به این که قیمت تقریبا ثابتی دارند، دچار نوسان نمیشوند و از سرمایه سرمایهگذاران در برابر نوسانات شدید محافظت میکنند.
اهمیت استیبل کوین ها برای بازار کریپتوکارنسی
خیلی از کارشناسان معتقدند که نوسانات شدیدی که در قیمت ارزهای دیجیتال مشاهده میشود، از پذیرش گسترده آنها توسط عموم مردم و اقتصاد جهانی جلوگیری میکند.
همانطور که در بالا هم اشاره شد، افت شدید قیمت رمز ارزها یک اتفاق ناخوشایند است و مسلما هیچ کس دوست ندارد بر روی کالایی سرمایهگذاری کند که ممکن است قیمت آن در طول یک روز یا حتی کمتر دچار نوسان بسیار شدید شود.
شاید عدهای از تریدرها از این نوسانات سود ببرند، اما در حالت گسترده و کلی عموم مردم از پذیرش چنین پولهایی سر باز میزنند.
با توجه به آنچه گفته شد، نیاز به ثبات در بازارهای مالی به عنوان یک اصل اساسی احساس میشود. در مورد بازار ارزهای دیجیتال هم لازم است ارزی وجود داشته باشد که به عنوان یک معیار بوده و قیمت آن حالت پایدار داشته باشد.
استیل کوین ها دقیقا همان چیزی هستند که این نیاز را برطرف میکنند. گسترشدهندگان ارزهای دیجیتال استیبل کوین ها را ارائه کردند تا ثبات نسبی در بازار ایجاد شود و مردم بتوانند بدون نگرانی از نوسان شدید، از یک توکن مشخص برای پرداختهای روزانه خود استفاده کنند.
مزایای استیبل کوین ها
در حالت کلی مزایای استیبل کوین ها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- کاهش هزینه تراکنشها
- انجام سریع و ایمن معاملات مختلف در بازار
- فراهم نمودن امکان انتقال داراییها در قالب ارزهای دیجیتال
- ایجاد ثبات نسبی در بازار با پشتوانه یک ارز دیجیتال
- استفاده از فناوری بلاکچین
- ساده بودن امکان استفاده از ارزهای دیجیتال برای خرید و فروش
- استفاده از یک ارز با ثبات در قراردادهای هوشمند بدون ایجاد نگرانی برای طرفین قرارداد
آیا استیبلکوینها معایب هم دارند ؟
بدون شک هر فناوری جدیدی در کنار تمام مزایایی که دارد، معایب و کمبودهایی نیز خواهد داشت. در مورد ارزهای دیجیتال و استیبل کوین ها هم قضیه صادق است و استیبل کوین ها هم معایبی دارند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- ایجاد حالت متمرکز در بازار
- نیاز به شخص سوم برای ایجاد اعتماد بین مردم
- نیاز به حسابرسی خارجی برای ایجاد اطمینان از میزان ارزش دراریی
- بازده کمتر برای سرمایهگذاری با توجه به ماهیت ثابتی که در قیمت دارد
- نوپا بودن و نیاز به آموزش و ایجاد حس پذیرش در میان عموم مردم
انواع استیبل کوین ها کدام ها هستند ؟
استیبل کوین ها بر اساس پشتوانهای که دارند در دستههای مختلف قرار میگیرند. انواع استیبل کوین ها عبارتند از :
- کوینهای بدون پشتوانه
- کریپتوکارنسی
- کالا
- ارزهای فیزیکی
در ادامه هریک از این استیبلکوین ها را توضیح میدهیم.
استیبل کوین با پشتوانه ارزهای فیزیکی
این دسته از استیبل کوین ها از معروفترین انواع استیبل کوین ها هستند که به دلیل داشتن پشتوانه دولتی، در حال حاضر بیشترین تراکنشهای مالی را به خود اختصاص میدهند.
استفاده از پشتوانه برای استیبلکوینها میزان اعتماد مردم را نسبت به آنها افزایش میدهد. ارزهای فیزیکی که پشتوانه یک استیبل کوین هستند، در واقع همان پولهای ملی معمولی هستند که در جسابهای بانکی مردم وجود دارد.
از جمله ارزهای فیزیکی میتوان به USD، CHF، GBP، EUR و JPY اشاره کرد. برای مثال استیبل کوین تتر به شکل 1:1 با دلار آمریکا است؛ به این معنی که هر تتر معادل با یک دلار آمریکا ارزش دارد.
مزایای استیبل کوین با پشتوانه ارز فیزیکی
- ساده بودن: ساختار این دسته از کوینها ساده بوده و به راحتی قابل درک است.
- ثبات بالا: ارزهای فیزیکی باثبات هستند؛ چرا که توسط دولتها و بانکهای مرکزی پشتیبانی و ارائه میشوند و در نتیجه یک نوع تضمین برای ثابت بودن ارزش خود دارند.
- قابل اطمینان: این دسته از استیبل کوین ها مطمئنترین نوع کوینها محسوب میشوند.
نحوه انجام تراکنش با استیبل کوین های که پشتوانه ارز فیزیکی دارند
شکل انجام تراکنش با این کوینها مشابه با ارزهای قدیمی است و به شکل بسیار ساده و آسان مبادله میشوند. برای مبادله، کاربران کافی است استیبل کوین مورد نظر را از صرافی یا روشهای دیگر تهیه کنند و پس از آن نیز در پلتفرمهای تعریف شده، از آن برای معامله استفاده کنند.
استیبل کوین با پشتوانه کالا
همانطور که از نام این کوینها مشخص است، از برخی از کالاها به عنوان پشتوانه این دسته از “استیبل کوین ها” استفاده میشود. رایجترین کالایی که برای این منظور استفاده میشود، طلا است.
در این مورد، هر کوین نشاندهنده مقدار مشخصی از طلا خواهد بود. از مزیتهای این دسته از استیبل کوین ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پشتوانه واقعی و ملموس
- ثبات قیمت و پایداری
- قابلیت نقد شوندگی
استیبل کوین یا پشتوانه ارز دیگر
این نوع استیبل کوین ها توسط کریپتوکارنسی یا ارز دیگر پشتیبانی میشوند. پشتیبانهای موجود در این مورد معمولا ارزهای قدرتمند با سرمایه بالا هستند؛ مانند بیت کوین. همچنین ممکن است در برخی از موارد چند ارز به شکل ترکیبی پشتوانه یک کوین باشند. اگر قصد خرید رمز ارزهایی نظیر بیت کوین را دارید میتوانید وارد صفحه خرید بیت کوین شوید و ضمن مشاهده قیمت لحظهای این رمز ارز برای خرید آن اقدام کنید.
امنیت این دسته از استیبل کوین ها پایینتر از دو گروه قبلی است؛ چرا که خود ارزهای پشتیبان دچار نوسان هستند و نمیتوانند یک ذخیره ارزشی خوب محسوب شوند.
استیبل کوین بدون پشتوانه
این دسته از کوینها هم همانطور که از نام آنها مشخص است، از هیچ پشتوانهای برخوردار نیستند و خود مانند یک بانک مرکزی فعالیت میکنند.
در واقع این کوینها از مکانیزم توافقی برای افزایش و کاهش عرضه استفاده میکنند. این دسته از استیبل کوین ها معمولا ساختار پیچیدهای دارند.
معروف ترین استیبل کوین ها
- تتر
- یو اس دی کوین
- ترو یو اس دی
- لیبرا
- دیا
- پکس
- Market DAO
- دلار جمینی
در این مقاله بهاین موضوع پرداختیم که استیبل کوین چیست و دانستیم که برای جلوگیری از نوسان شدید ارزهای دیجیتال به بازار معرفی شدهاند. این کوینها امنیت بازار را بیشتر کرده و اعتماد مردم را به بازار ارزهای دیجیتال افزایش میدهند.
دیدگاه خود را نسبت به این مطلب برای ما ارسال کنید
ارسال دیدگاهدیدگاه های کاربران